Cum reuşeşte clasicul Tetris să te ajute să uiţi experienţele traumatizante din război?

de: Alexandru Puiu
09 07. 2015

Tetris, un joc aparent banal, se pare că are abilitatea de a ajuta soldaţii care au fost în război să uite experienţele traumatizante şi să vindece insomniile.

PTSD sau Post Traumatic Stress Disorder este o afecţiune psihologică de care suferă un număr semnificativ dintre persoanele care au trecut printr-o traumă gravă. De cele mai multe ori, abrevierea a ajuns să fie asociată cu soldaţi, deşi poate la fel de bine să nu aibă legătură cu un set de aventuri din război. Din păcate, cu toate că a fost definită şi clasificată, nu există un plan de tratament ce garantează vindecarea. Din acest motiv, orice studiu care oferă o soluţie, fie şi un parţială, merită luat în considerare.

Există deja multe studii care confirmă efectele benefice ale jocurilor video. Este prima oară însă când un grup de experţi, în urma unei analize de lungă durată, au putut stabili că această plăcută activitate minimizează efectele celor care suferă de PTSD. Nu vorbim însă de sesiuni extinse de Call of Duty sau GTA, ci de . Creaţia rusească cu care obişnuiaţi să pierdeţi timpul în anii ‘90 se pare că are, într-o oarecare măsură, efecte miraculoase. Cercetătorii de la Medical Research Council Cognition and Brain Sciences Unit au ajuns la concluzia că mai mulţi pacienţi dintr-un sanatoriu au avut parte de mai puţine flashback-uri după sesiuni extinse de Tetris. Nu s-au mai trezit la fel de des în miezul nopţii, s-au putut odihni mai bine şi au început să fie mai calmi, având mai multe şanse să uite în timp experienţele traumatizante.

Cu alte cuvinte, seturile de blocuri de diferite facilitează concentrarea şi te fac să uiţi momentele pe care le doreşti trecute în istorie. Astfel, cu un pic de noroc, s-ar putea ca în timp să înlocuiască măcar parţial o medicaţie agresivă.